Viivi Wilde

 Viivi Wilde os. Sinkkonen s 5.6.1937 syntyi Elisenvaarassa Parikkalassa ja kuoli 21.7.2020 Joensuussa. Viivi joutui tulemaan 5-vuotiaana perheensä kanssa Karjalasta evakkoon Joroisiin ja menetetyn kodin muisto sävytti häntä koko elinajan – koti oli tärkeä, vaikka se vaihtui lukuisia kertoja elämän aikana.

Viivi Sinkkonen suoritti Sisälähetysseuran diakonissakoulutuksen keväällä 1960 ja kätilökurssin 1962. Hän toimi Lohjan sairaalassa synnytys- ja naistentautien osastolla. Lähetyskurssille hän tuli keväällä 1964 ja suoritti Skotlannissa kätilökurssin 1964-65. Namibiaan hänet lähetettiin 17.8.1965 ja sijoitettiin Engelaan. Siellä hän tutustui ja avioitui Edvard Wilden kanssa, joka oli anglikaani, insinööri, joka työskenteli samalla alueella. Niinpä Viivi Wilde siirtyi anglikaanikirkon palvelukseen Namibiassa, koska silloisten sääntöjen mukaan ei voinut olla työsuhteessa toisen kirkon työntekijän kanssa.  Hän säilytti kuitenkin suhteensa luterilaiseen kirkkoon. Namibiassa he olivat 2,5 vuotta.

Heille syntyi siellä 1968 tytär ja he siirtyivät siinä vaiheessa 1969 Englantiin, jossa samana vuonna syntyi poika Chris-Pekka. Chris-Pekka on työskennellyt Wicliff -Raamatunkääntäjien työssä Nepalissa 13 vuotta ja Pohjois-Thaimaassa pari vuotta. Puolison sairauden vuoksi heidän oli palattava Suomeen ja Chris-Pekka työskentelee nykyään Pipliaseurassa raamatunkäännöstiimissä.

Englannissa Viivin perhe asui usealla paikkakunnalla ja Viivi työskenteli sairaanhoitajan tehtävissä eri sairaaloissa. Kolmas lapsi syntyi siellä. He asuivat 4 vuotta Englannissa ja muuttivat sitten Suomeen ja asettuivat Juukaan, jossa Viivi toimi terveydenhoitajana ja Edvard sittemmin Joensuun yliopiston kielilaitoksella englannin opettajana. Edvard kuoli 5 vuotta sitten ja Viivi muutti 2019 Joensuuhun vanhuksille tarkoitettuun asuintaloon, josta siirtyi sairauksien väsyttämänä odottamaan ylösnousemuksen aamua. Viiville Namibia oli edelleen tärkeä ja Raamattu erityisen tärkeä kodin lisäksi. Miehensä kanssa he osallistuivat Lähetysjuhlille ja olivat Raamattutyössä aktiivisia.