Terttu Rönty

Terttu Rönty 15.7.1932-15.8.2020 Taiwanin lähetti, sairaanhoitaja, kätilö. Terttu oli kotoisin Nurmeksesta ja hänen perheensä oli aktiivisesti mukana lähetystyössä. Tertun toinen sisko oli työssä Etiopiassa ja toinen Taiwanissa Lähetysseuran kautta. Terttu saapui Taiwaniin vuonna 1959 ja palasi kotimaahan 1979. Terttu saapui Taiwaniin, kun Hengchunin klinikkaa rakennettiin ja hän hoiti sen sairaalakaluston yms järjestelyt. Hän oli järjestelmällinen ja tehokas ja hyvä esimies.

Hengchunin sairaalan johto lähetti seuraavan in memoriam -kirjoituksen. ”Kiitos Jumalalle, että hän lähetti sairaanhoitaja, Terttu Rönnyn Taiwaniin, lähetystyöntekijäksi Hengchun lääkintälähetyksen pariin. Hän tuli Taiwaniin vuonna 1959 ja palveli aluksi Chiayin kristillisessä sairaalassa ja myöhemmin Etelä-Tawanissa Hengchunin kristillisessä sairaalassa lähes 20 vuotta. Terttu oli täysin sopeutunut paikalliseen elämään ja puhui sujuvaa taiwanin kieltä. Hänestä voi sanoa, että hän oli aito taiwanilainen. Hän huolehti eteläisen Taiwanin ihmisistä sairaanhoidon ammattitaidolla ja rakasti vähimpiä veljiä Herran Jeesuksen rakkaudella. Erityistä huolta hän kantoi heikoimmassa asemassa elävistä alkuperäisasukkaista osallistuen aktiivisesti vuoristoalueille suunnatuille poliklinikkakäynneille. Hän eli hyvin yksinkertaista elämää. Matkoilla näimme hänellä usein lounaanaan vain pienen tarojuurikkaan ja popcornia. Sisar Terttu omisti elämänsä parhaat vuodet Taiwanille, ja tämä elämä ympäröi meitä kuin todistuksen pilvi. Hän on meidän perhettämme ja me kaipaamme syvästi hänen ystävällistä hymyään sekä toisista huolehtimista. Haluamme seurata hänen esimerkkiään Jumalan tahdon toteuttamisessa ja Herran Jeesuksen kirkastamisessa. Uskomme, että saamme kerran taivaassa tavata rakkaan sisaremme. ”

Kotimaahan palattuaan Terttu siirtyi Helsingin Diakonialaitoksen sairaalan apulaisylihoitajaksi, missä tehtävässä hän oli mm tukemassa puuseppä Seppo Kalliokosken lähtemistä lähetystyöhön. Siitä hän siirtyi sitten työhön Lappeenrannan ja Imatran välille Rauhan sairaalaan ja eläköidyttyään muutti Joensuuhun, jossa hän viimeiset pari vuotta asui hoitokodissa.