Muistosanat Taisto Saariselle

Kuva Pekka Harne

Rovasti Taisto Saarinen kuoli synnyinkaupungissaan Helsingissä 27.12.2012. Hän oli syntynyt 5.8.1920. Työläiskodin ja Kallion Yhteiskoulun kasvatti Taisto Saarinen otti nuorena teologian opiskelijana osaa maamme puolustamiseen. Tästä sotilaspapin tehtävästä hänelle jäi elinikäinen tunneside Savukoskeen ja Perä-Pohjolaan. Papiksi hänet vihittiin vuonna 1946, minkä jälkeen hän työskenteli muun muassa Jyväskylässä ja Rovaniemellä. Vuosina 1950-55 Taisto Saarinen oli perheineen lähetystyössä silloisessa Lounais-Afrikassa, nykyisessä Namibiassa. Siellä hän papin tehtävien ohella mm. rakensi suomalaislasten koulukodin Swakopmundiin.

Taisto Saarisen ensimmäinen puoliso Eila Plathan-Saarinen menehtyi Ambomaalla. Nuori leski joutui palaamaan Suomeen viiden pienen lapsensa kanssa. Hän avioitui Hertta Mukulan kanssa ja perheeseen syntyi vielä kahdet kaksoset. Alkoi pitkä työura Suomen Lähetysseuran kotimaan työn julistustehtävissä sekä Helsingin hiippakunnan lähetyssihteerinä. Hänellä oli mm. merkittävä rooli Päiväkummun kurssi- ja leirikeskuksen hankinnassa.

Taisto Saarinen piti urheilusta, erityisesti lentopallosta ja hiihtämisestä. Hän oli innokas penkkiurheilija, mm. HIFK:n kausikortti hänellä oli vuosikausia. Hän nautti Lapin vaelluksista ja työmatkoilla Pohjois-Suomessa hän taittoi välillä pitkiäkin matkoja hiihtäen seurakunnasta toiseen, papinpuku rinkkaan pakattuna. Ranta-Toukolan kesämökki Hollolassa oli tärkeä paikka.

Taisto ”Stade” Saarinen oli vilpittömän kiinnostunut kaikenikäisistä ja eri asemissa olevista ihmisistä. Keskusteluissa välittyi hänen syvä ymmärryksensä elämän kaikkia puolia kohtaan. Hän osasi katsoa silmiin, kuunnella ja välittää myötätuntoa. Hän kohtasi omassa elämässään myös suuria suruja, sillä kahden puolison lisäksi hän joutui hautaamaan myös kaksi lastaan.

Viimeisiin vuosiin sisältyi iloa laajasta perhepiiristä sekä ikämiehenä Helvi Ukkolan kanssa solmitusta avioliitosta. Pariskunta teki yhdessä kaksi Namibian-matkaa. Siellä Taisto Saarinen sai käyttää elävää, vaikkakin jo vanhahtavaa ndongan kielen taitoaan.

Viimeisiin vuosiinsa asti Taisto Saarinen osallistui puolisonsa kanssa kotiseurakuntansa Meilahden toimintaan sekä eläketeologien ja Namibian eläkkeellä olevien lähettien tapaamisiin.

MARI TEINILÄ

Taisto Saarisen rippilapsi