Muistosanat Sirkka Lindemanille

Kuva Marjatta Kosonen

Sirkka-Liisa Lindemanin muistolle
s. 9.3.1933
k. 11.8.2015

“Minulla ei ole mitään muuta elämää kuin tämä Lähetysseura.” Näin lausahti Suomen Lähetysseuran julistustyön toimistonhoitaja Sirkka Lindeman jäädessään eläkkeelle 40 palvelusvuoden jälkeen. Niinpä hän jatkoi vapaaehtoistyöntekijänä vielä 20 vuotta. Siis ennätykselliset 60 vuotta Lähetysseuran palveluksessa! Eräs työtoveri luonnehtikin Sirkkaa osuvasti Lähetystalon ”hengeksi”.

Julistustyön toimistonhoitajana Sirkka vastasi lähetystyöntekijöiden seurakuntavierailuista yli 30 vuoden ajan. Hän oli kiinnittänyt työhuoneensa seinälle ison Suomen kartan, johon hän oli merkinnyt nuppineuloilla kaikki ne paikat, jonne lähettejä oli mennyt hänen kauttaan. Jos nyt tehtäisiin samanlainen kartta, siihen tarvittaisiin monen työntekijän yhteistyö. Sirkka ylläpiti myös tietokantaa seurakuntien kirkkoherroista, lähetystyöstä vastaavista papeista ja lähetyssihteereistä.

Sirkan toinen suurtyö oli vastata vuosikausien ajan Lähetysseuran työntekijöiden majoituksesta valtakunnallisilla lähetysjuhlilla. Ensin hän lähetti kaikille majoitustarvekyselyn, johon saamiensa vastausten perusteella hän alkoi sijoittaa työntekijöitä eri hotelleihin ja muihin majapaikkoihin. Juhlien jälkeen alkoi sitten laskujen käsittely. Valtava palapeli peruutuksineen ja viime hetken ilmoittautumisineen! Kun Sirkka ei pystynyt enää hoitamaan tehtävää tänä vuonna, majoitusasiat oli järjesteltävä kokonaan uudelleen.

Sirkka ei pitänyt koskaan meteliä itsestään ja tekemisistään. Hänet tunnettiin tunnollisena puurtajana, jonka perään ei tarvinnut katsoa, kun hän hoiti hänelle uskottuja tehtäviä. Hänen rauhallisuutensa ja pitkäpinnaisuutensa puhuttelivat hänen työtovereitaan. Hän oli kaikille ystävällinen ja palveluhenkinen.

Sirkan ristikkoharrastuksesta kaikki eivät tienneet. Elämänsä viimeiset kymmenen vuotta hän vastasi laatimieni kuvaristikoiden vihjeistä sekä niiden tekstauksesta ja piirtämisestä. Hänen kädenjälkensä näkyi Lähetyssanomissa, Sana-lehdessä sekä lukuisissa joululehdissä. Erityisesti ihailin sitä, miten tarkkaan hän piirsi eläimet ja kasvit. Aikana, jolloin yhä useammat kuvaristikot ovat tietokoneella toteutettuja, jää kaipaamaan Sirkan tapaista käden työn taitajaa.

Sirkka siunattiin haudan lepoon Helsingissä Hietaniemen vanhassa kappelissa 4.9. ”Olet hyvä ja luotettava palvelija. Vähässä olet ollut uskollinen, minä panen sinut paljon haltijaksi. Tule herrasi ilojuhlaan!” (Matt. 25:21.)

Pekka Harne
Rovasti, Sirkan pitkäaikainen työtoveri