Maija Rostedt

Marja-Leena Orvokki Rostedt, Maijaksi kutsuttu, syntyi 27.1.1944 Raumalla suurperheeseen toiseksi nuorimmaisena lapsena ja kuoli 25.12.2020 Raumalla. Helsingin yliopistosta hän valmistui teologian maisteriksi ja sai seurakuntalehtorin oikeudet 1970 ja sai pappisvihkimyksen Helsingissä 30.5.1993. Jo Raumalla ollessaan hän löysi lähetyskutsun ja valmistuttuaan 1970 hän tiedusteli, olisiko SLS:ssa teologille tarvetta. Silloin ei paikkaa löytynyt, mutta ajatus lähetystyöhön lähtemisestä jäi mieleen. Maijan tie vei Etelä-Pohjanmaalle Kauhavan yhteiskoulun ja lukion uskonnon- ja psykologian opettajaksi 1970-1977.

Uusi yhteydenotto Suomen Lähetysseuraan oli myönteinen ja jo 1978 Maija aloitti Tansaniassa Mwikan raamattukoulussa teologisten aineiden opettajana ja hoiti tehtävää aina vuoteen 1990 saakka. Lyhyen kotimaan jakson, reilut kaksi vuotta, hän hoiti Lähetysseuran kirjastoa ja arkistoa sekä opetti lähetyskurssilla. Tansania kutsui vielä ja sinne Maija palasi 1993, mutta ennen paluutaan hän sai Helsingissä pappisvihkimyksen, mikä oli välttämätön, jotta hän saattoi toimia Moshin seurakuntapastorina ja uskonnonopetuksen koordinaattorina aina vuoteen 2006 saakka. Maija palasi Raumalle seurakuntapapiksi 2006, josta jäi eläkkeelle vuonna 2010. Sitten alkoivat eläkevuodet Raumalla. Seija Kuisma pastori, lehtori ja Maijan ystävä kertoo:

Erityisen rakas Maijalle oli Opettajien Lähetysliitto ja hän toimikin liiton hallituksen jäsenenä 1972-1977 sekä 1991-1993. Hän oli myös innolla toimittamassa uutta lähetyskalenteria Ritva Halmesmaan kanssa. Opettajien Lähetysliiton nimikkolähettinä Maija oli koko Tansanian työkautensa ajan eli 1978-2006, lähes 30 vuotta. Maija kirjoitti: ”Minulle tämä nimikkolähettisuhde on ollut paras mahdollinen. Olin oppinut tuntemaan Lähetysliiton väkeä ja opettajia eri puolilla Suomea. Afrikassa kävi vieraita ja välilomilla pääsin seurakuntien ohella vierailemaan opettajien piireissä ja lukemattomilla kouluilla. Se tuntui hyvältä ja lämmitti opettajansydäntäni.”

Maijalla oli kummilapsia Kauhavalla ja Tampereella ja Tansaniassa heitä taisi olla eniten. Maija oli myös Seija Kuisman Johanna-tyttären kummi. Uskon, että heidän yhteytensä ja luottamuksensa on ollut antoisaa heille molemmille. Johanna vieraili kerran Maijan luona Tansaniassa. Johanna soitti Maijalle jouluaattona. Se jäi viimeiseksi kerraksi. Hän oli kiittänyt Maijaa sanoen, että Maija on hänen esirukousidolinsa.

Viime vuosina hänen liikkumisensa oli äärimmäisen vaikeaa. Polvet eivät kestäneet ja muitakin vaivoja tuli. Oli vaikeaa, kun ei päässyt lähetysjuhlille, mutta Raumalla hän edelleen veti lähetyspiiriään. Maijaa kaipaamaan jäävät omaiset, erityisesti Seppo-veli sekä suuri ystävien joukko Raumalla, Tampereella, Kauhavalla ja eri puolilla Suomea ja Tansaniaa.