Nancy Råholm

Nancy Gunveg Råholm os. Silfverberg syntyi 7.6.1926 Loviisassa ja kuoli 2.1.2020 Vaasassa. Hän valmistui sairaanhoitajaksi 1950 ja toimi valmistuttuaan Veritaksen laboratoriossa sairaanhoitajana. Kätilön pätevyyden hän sai v 1966, osastonhoitajan pätevyyden 1967 terveydenhoitajan pätevyyden 1971.

Kristillisessä ylioppilaskokouksessa 1950 vieraileva egyptiläinen puhuja Marcus abdel Masih sairastuessaan vaikutti sairaanhoitajaan Nancyyn hyvin syvästi viitaten Ef 2:10 sanoihin ”Mekin olemme Jumalan tekoa, luotuja Kristuksen Jeesuksen yhteyteen toteuttamaan niitä hyviä tekoja, joita tekemään Jumala on meidät tarkoittanut.” Tämä vaikutti niin, että hän hakeutui lähetyskurssille syksyllä 1953 ja hyväksyttiin työntekijäksi 1.3.1955. Kosijakin sai jäädä odottamaan 40 vuotta. Tansaniassa, silloin Tanganyikassa, joka ei ollut vielä itsenäistynyt, hänen oppaanaan oli Marja-Liisa Swantz, joka oli saapunut maahan kolme vuotta aiemmin.

Nancy toimi usean työkauden ajan niin rannikon muslimienemmistöisen väestön kuin sisämaan ylängön erimielisillä alueilla viimeisimpänä Mafingan orpokoti.  Suomessa ollessaan Nancy toimi erityisesti Porvoon hiippakunnan alueella innostavana esiintyjänä ja puhujana ja toimi Tansaniasta vierailevien kirkon edustajien ja kuorojen tulkkina. Elämästään ja työstään Afrikassa hän kertoo kirjassaan Den trebenta stolen. Hän toimi sairaanhoitotyössä vv.1955-1986. Hoidettuaan työnsä ja vanhenevan äitinsä hän sitten v 1992 vastasi kyllä 40 vuoden takaiselle kosijalleen Walter Råholmille, jonka kanssa ehti vielä elää neljä viimeistä vuottaan. Vaasan ja Mustasaaren alueella hän toimi swahilinkielisten maahanmuuttajien tulkkina ja tukena. Hänet siunattiin haudan lepoon Mustasaaren kirkossa.