Asta Särs

Asta Helena Elisabet Särs, os. Dalvik s. 7.5.1947 Alavetelissä, kuoli 20.5.2020 Vaasassa lähes kymmenen vuoden sairastelun jälkeen. Asta oli koulutukseltaan sairaanhoitaja, diakonissa ja terveydenhoitaja sekä kotimaassa ollessaan suoritti psykiatrisen sairaanhoidon sekä terveydenhuollon kandidaatin tutkinnon Åbo Akademissa vuonna 2007. Asta ja Göran ehtivät viettää 30.3.2020 kultahäitään eli 50 vuotta avioliitossa.

Asta toimi Senegalin työalueella terveydenhuoltotyössä ja terveyskasvatuksessa sekä naistyön kouluttajana Mbourissa 1975-1978, 1978-1981, 1982-1985 ja Zadiaissa 1991-1996.Vuosina 1997-99 hän oli luomassa Fatickissa Senegalin luterilaisen kirkon diakoniatyötä kouluttamalla paikallisia työntekijöitä. Asta kokosi myös kokemuksistaan Lähetysseuran julkaiseman kirjan Hiekka kukkii. Heidän tyttärensä Anna-Leena jatkaa perheen työpanosta Senegalissa.

Minulla (Markku Laine) oli vaimoni kanssa joskus 2000 luvun alkupuolella mielenkiintoinen yhteinen kokemus Särsien kanssa. Göran oli silloin ruotsinkielisen yksikön päällikkö. Olimme varanneet joulun ja uudenvuoden väliin matkan Kanariansaarille. Kuinka ollakaan työtoverini Göran vaimonsa kanssa oli lentokentällä passijonossa ja kun pääsimme sisään, niin kyselin, mihi n olette menossa. Lanzarottelle – mielenkiintoista – niin mekin. Niinpä siinä kävi sitten niin että olimme samassa hotellissa viereisissä huoneissa. Sovimme, että nyt emme puhu työasioista. Kolmena päivänä vuokrasimme yhteisen auton ja kuljimme ympäri saarta ja meillä oli mukavaa yhdessä ja oikeastaan silloin tutustuin Astaan. Täytyy tunnustaa, että Göranin kanssa kahdestaan saatoimme vähän puhua työstäkin, erityisesti kun tapasimme paljon senegalilaisia kauppiaina ja muissa tehtävissä. Matka jätti lämpimän muiston Astasta.