Pekka Harne

Etiopian lähetti, rovasti Pekka Harne syntyi Turussa 26.10.1944 ja kuoli 7.9.2022 Nastolassa.

Pekka Harne kirjoitti ylioppilaaksi Naantalissa. Hän valmistui Åbo Akademin teologisesta tiedekunnasta ja sai pappisvihkimyksen Turussa samana vuonna 1970. Pekka palveli pappina Liedossa, Kanta-Loimaalla, Mellilässä, Suoniemellä, Porin Pihlavassa ja Keski-Porissa.

Pekka toimi Lähetysseuran kotimaisessa työssä 1979-81, 84-85, 1987-2007 ja jäi eläkkeelle kasvatussihteerin tehtävästä 2008. Etiopiassa Pekka Harne palveli Addis Abebassa kansainvälisen luterilaisen seurakunnan (ILC) pappina 1981-83 ja 1985-86. Pekan aikana ILC:n messuohjelma uudistui. Saatiin oikein käsiohjelma, joka seurasi tyypillisesti luterilaista messukaavaa.

Kotimaassa Pekka oli julkaisujaoston päällikkö, julkaisusihteeri. Jaostoon kuuluivat kirjatuotanto, Lähetyssanomat, tiedotus ja AV-toimisto. 1990-luvulla hän oli lähetysjuhlatoimikunnan puheenjohtaja.

Pekka kirjoitti tai toimitti useita kirjoja: Yhteyden juhlaa, Kaupungin sykkeessä, Vuosi apostolien matkassa, Murrettua leipää, Tie vie, Joonan jäljillä, Pietarin poluilla, Löydä Raamattu sekä Kun Jumala kysyy. Pekan harrastuksena olivat sanaristikot; hän laati pitkään ristikoita Lähetyssanomiin ja mm. Sana-lehteen. Hän oli Sanasepot -yhdistyksen jäsen ja Sanaseppojen ristikon ratkonnan Suomen mestari vuonna 1999. Pekka myös kirjoitti vuosikausia raamatunselityksiä Luemme Raamattua -lehteen / Hetkiseen.

Pekka oli Lähetysseuran ensimmäinen verkkotoimittaja.

Olli Suotunen muistelee:

”Elettiin loppukesää 1995. Minut oli valittu kesällä Lähetysseuraan atk-asiantuntijaksi. Internet oli vasta tuloillaan. Suomessa oli www-sivuja joillakin yrityksillä, mutta kirkollisissa piireissä sivuja ei ollut vielä lainkaan.

Kerran Pekka tuli kertomaan, että hänelle on tarjottu uutta tehtävää Lähetysseuran verkkotoimittajana. Tehtävä kiinnosti häntä kovasti. Se oli aivan uutta ja erikoista, mitä ei oltu koskaan ennen tehty.  Pekka oli taitava kirjoittaja ja tässä tehtävässä hän voisi hyödyntää lahjojaan. Toisaalta atk:sta ja internetistä hänellä oli siihen aikaan vasta vähän käsitystä. Verkkotoimittajan toimenkuva oli uusi, sisällöltään vielä täsmentymätön. Pekka jäi miettimään.

Sittemmin Pekka kertoi ottaneensa tehtävän vastaan. Hän oli kysellyt asiaa Jumalan edessä; eräs raamatunkohta oli saanut aivan uuden merkityksen. Erään tyhjäksi jääneen kalastusreissun jälkeen Jeesus oli neuvonut Pietaria viemään verkot syvään veteen. Pietari vastasi: ”Lasken vielä verkot, kun sinä niin käsket”. Nämä Pietarin sanat olivat pitkään Lähetysseuran verkkosivuilla muistuttamassa siitä, kenen käskystä verkkosivut oli pystytetty ja kenen antamasta tehtävästä siinä viime kädessä oli kysymys.

Pekka otti tehtävän vastaan ja Lähetysseuran verkkosivut www.mission.fi päästiin avaamaan joulukuussa. Julkistustilaisuus tapahtui Lähetyskirkossa 12.12. klo 12. Avauksen suoritti juhlamenoin muistaakseni silloinen Lähetysseuran johtokunnan puheenjohtaja Tampereen piispa Juha Pihkala.”

 

Matti Palmu