Laina Marjatta Luhta

Namibian lähetystyöntekijä, erikoissairaanhoitaja

Laina Marjatta Luhta s. Tyrväinen

s. 5.3.1942

k. 25.10.2022

 

 

Ensi kerran Lounais-Afrikkaan (Namibiaan) 1969,

palveli Onanjokwen sairaalan lastenosastolla,

sekä Engelan sairaalan osastonhoitajana; kotimaahan 1978.

 

Laina Luhta s. Tyrväinen syntyi 1942 Etelä-Savon Kangasniemellä pienen kylän tyttönä. Eräs työtoveri kuvaileekin Lainaa ”veikeäksi savolaistytöksi”. Ennen lähetystyön vaiheita hän kävi talouskoulun Varkaudessa mm. myöhemmän lähettitoverinsa Salme Mannisen kanssa. Salmen hän tapasi sitten myös Cambridgessa kielikouluvaiheessa.

Lähetyskurssin Laina kävi 1968 mm. Toini Juvosen kanssa. Lounais-Afrikkaan Laina matkusti ensi kerran 1969. Vuonna 1971 hän opiskeli Etelä-Afrikan Pretoriassa pari kuukautta afrikaansia ja oli harjoittelussa Bellevillen sairaalassa lähellä Kapkaupunkia.

Lainan piti siirtyä Engelan sairaalasta Kavangolle Ruparaan auttamaan sairaanhoitajapulassa. Mutta sitten Raimo Luhta kosi kiireen vilkkaa Lainaa juuri ennen tämän Kavangolle lähtöä. Raimo oli aikaisemmin palvellut Kavangolla ja Nkongossa, mutta oli siirtynyt sieltä sodan takia Engelaan.

Niinpä Laina-kihlattu jäi edelleen Engelaan, missä vietettiin sittemmin häitä. Engelassa vietettiin myöhemmin 1977 Tuija-esikoistyttären kastejuhlaa. Myöhemmin perheeseen syntyi vielä pikkusisko Hanna.

Engelassa, kwanjaman alueen keskuksessa, oli hyvä sairaala, mutta ei lääkäriä. Onanjokwelta käsin kävi Engelassa lääkäri aika ajoin.

1970-luvun lopulla suuri osa Namibian-läheteistä jäi ilman paluuviisumia. Tuolloin myös Luhdan perhe jäi Suomeen. He asuivat Keski-Suomen Laukaassa ja Muuramessa, pitempään sitten Satakunnassa, Huittisten Lauttakylässä, noin 10 vuoden ajan. Siellä Laina oli sairaalassa työssä.

1992 perhe muutti takaisin Muurameen, missä Raimo kuoli 1997. Laina oli Muuramessa seurakunta-aktiivi. Muuramessa Laina ei enää saanut vakipaikkaa hoitajana, työtehtävien hoito kävi vaikeaksi. Lainan muistisairaus alkoi jo noin 55 vuoden iässä. Hänellä ei ollut tunnistamisvaikeutta, mutta puheen tuottaminen kävi aina vain vaikeammaksi. Sittemmin Laina eli pitkään hoivakodissa.

 

Matti Palmu