Heikki Kiviluoto

Heikki Olavi Kiviluoto

s. 21.8.1953 Pieksämäellä

k. 10.12.2022 Jaalassa

 

Thaimaan lähetti, Jaalan kirkkoherra Heikki Kiviluoto

syntyi opettajaperheeseen; Hannele-äiti oli Aleksi Vallisaaren sisar ja aktiivinen lähetysystävä.

Heikin kaksosveli Harri toimi pitkään kanttorina Pieksämäellä.

Heikki tuli ylioppilaaksi 1974, valmistui teologisesta tiedekunnasta ja vihittiin papiksi 1979 Kuopiossa. Hän palveli Thaimaan-työssä 1985–88. - Seurakuntatyössä hän palveli Joensuussa, Helsingin Johanneksessa, Joutsenossa ja 2001 alkaen Jaalan kirkkoherrana. 2009 Heikistä tuli Kuusankosken 4. kappalainen Jaalan kappeliseurakunnassa, mistä hän jäi eläkkeelle 2017. Hänellä oli aiemman vaimonsa Raijan kanssa kolme lasta, ja hän ehti nähdä 2022 ensimmäisen lastenlapsensakin. Myös Eija-vaimon lapset perheineen olivat Heikille läheisiä. Heikki sairasti vuosia syöpää.

Jaakko Mäkelä kirjoittaa työtoveristaan:

Heikki Kiviluoto oli ensimmäisen perheensä kanssa SLS:n työntekijänä Thaimaassa 1985–1988. SLS oli jäsen Thaimaan luterilaisessa lähetyksessä (Lutheran Mission in Thailand, LMT). Sen tarkoituksena oli perustaa uusia seurakuntia, joista muodostui Thaimaan luterilainen kirkko. Heikin aikaan seurakuntia oli Bangkokissa, ja työ Koillis-Thaimaassa oli alkamassa. Seurakuntadiakoniaa haluttiin kehittää, etsittiin tapoja vastata yhteiskunnan haasteisiin.

Thain kielen opinnot kestivät toista vuotta; tämä aika oli myös thaimaalaisen yhteiskunnan ja kulttuurin opiskelua. - Vuonna 1987 Heikki nimitettiin vastaavaksi työntekijäksi seurakuntaan, joka tunnettiin myös nimillä Grace Lutheran Church, Armon kirkko ja Hua Markin kirkko. Toiminta oli alkanut 1984 Bangkokin koillisosassa. Työ oli pioneerityötä; sitä varten oli perustettu työryhmä, johon kuului lähettejä ja thaimaalainen evankelista. He ottivat yhteyttä alueen asukkaisiin löytääkseen kiinnostuneita. Heikin aloittaessa seurakunnan jäsenmäärä oli 7, vuoden lopussa 8. Jumalanpalveluksiin osallistui 10–12 henkeä. Hitaasta kasvusta huolimatta työryhmä näki tulevaisuuden valoisana. Seurakunnalla oli yhteyksiä kristillisestä uskosta kiinnostuneisiin.

Heikki osallistui aktiivisesti kokoontumisiin, joissa rukouksen ja Raamatun luvun lisäksi keskusteltiin työn tilanteesta. SLS:n työntekijät perheineen kokoontuivat kodeissa. LMT:n kaikilla lähetystyöntekijöillä oli kokouksensa, ja seurakuntien edustajien valitsema Thai Lutheran Committee järjesti säännölliset yhteiset kokoukset ja vuosittaiset leirit. - 1988 Heikki toimi LMT:n yleiskokouksen isäntänä ja varapuheenjohtajana. Kokoukseen osallistuivat lähetit, jäsenjärjestöjen ja kirkkojen edustajat ja seurakuntien evankelistat. Itsenäinen kirkko oli järjestäytymässä. - Heikki koettiin luotettavana työtoverina.

Tapio Karjalainen kirjoittaa:

Lähetystyö ei jäänyt Thaimaan-vuosiin. Heikki toimi 1992–2001 Mikkelin hiippakunnan lähetyssihteerinä ja oli pitkään Inkerin Kirkon koulutuskeskuksen tuntiopettaja ja kurssinpitäjä. Kirkkoherran työn ohella hän hoiti hiippakunnan uskontosihteerin tointa.