Orlando Molina

Rovasti Orlando Molina syntyi 16.6.1940 Venezuelassa Andien vuoristokylässä ja kuoli 27.4.2022 Helsingissä.  Orlandon elämä oli muutosten virtaa. Hänestä kasvoi selviytyjä, monikielinen, monitaitoinen ja kansainvälinen pappi. Hän opiskeli Caracasissa Venezuelassa opettajaksi, suoritti skolastisen filosofian tutkinnon toimien opettajana vv.1960-64. Orlando oli myös hyvin musikaalinen, toimi mm. kanttorina ja kuoronjohtajana. Hän suoritti Italiassa Messinassa roomalaiskatolisen kirkon pappistutkinnon ja vihittiin roomalaiskatolisen kirkon papiksi 4.1.1968.  Hän toimi järjestönsä salesiinien sisäoppilaitoksessa opettajana ja pappina.

Orlando ja tuleva puolisonsa suomalainen TM Seija kohtasivat Englannissa kielikurssilla 1968. He avioituivat 1969 ja lähtivät 1970 USAn, jossa Orlando suoritti Luterilaisen Maailmanliiton avustuksen turvin luterilaisia aineita pappisvihkimystä varten.  Sen hän saikin Chilessä, jossa hän työskenteli 1972-1975 La Faena-nimisessä slummissa Santiagon liepeillä. Sinne syntyi tuona aikana Laupiaan Samarialaisen seurakunta. Maan poliittinen tilanne oli levoton ja kriittinen. Avuttomuus ja hätä olivat läsnä. Perheen palattua Suomeen Orlando ei saanut pappisoikeutta Suomessa, koska ei ollut maan kansalainen - hän sai pappisoikeudet Suomessa 30.11.1977.

Molinan perhe oli lähdössä Suomen Lähetysseuran lähettämänä lähetystyöhön Angolaan ja he opiskelivat kieltä Portugalissa. mutta Angolan tilanne ei tehnyt sitä mahdolliseksi. Sitten heidät lähetettiin Tansaniaan Makumiran luterilaisen korkeakoulun opettajiksi vv. 1979-82. Tumma eteläamerikkalainen pappi ja valkoinen naisteologi, joka ei ollut pappi, mutta opetti tulevia pappeja. loivat opiskelijoille mielenkiintoisen haasteen. Opiskelijat olivat avoimia ja sitoutuneita opiskeluun. Tämä vaihe oli koko perheelle mieliinpainuva ja merkittävä. Tansaniasta paluun jälkeen Orlando toimi Lähetysseuran kotimaisissa tehtävissä.

Orlandolle oli ominaista kyky solmia yhteyksiä hyvin erilaisiin ihmisiin. Hän saikin merkittävän haasteen kehittää pääkaupunkiseudun kirkollista maahanmuuttajatyötä vuodesta 1997 vuoteen 2005, jolloin hän jäi eläkkeelle. Tässä tehtävässä Orlando sai käyttää kielitaitonsa, kulttuurituntemuksensa ja lähetystyön kokemuksensa hyväksi luodessaan toimintatavat, kumppanuudet ja yhteistyön seurakuntien ja viranomaisten kanssa. Orlando kehitti esimerkiksi maahanmuuttajien avioliittoneuvontaa, mille oli tarvetta ja mikä edellytti hyvää kulttuurien tuntemusta. Hänen lämmin, asiallinen, huumorin ja musiikin sävyttämä toimintatapansa synnytti luottamusta, avasi ovia ja vahvisti yhteyttä. Orlando oli luotettava ja ehdottoman oikeudenmukainen. Muistamme työtoveriamme kiitollisuudella.

Rovasti Markku Laine