Outi Norjanen

Lähetysseuran palveluksessa (yhdessä puolisonsa Seppo Norjasen kanssa) Israelissa 1980-82, 1982-85.

 

Hanna Rissanen, Outin esikoistytär, Israelin lähetystyöntekijä, kirjoittaa:

Israelin lähetystyöntekijä Outi Maria Norjanen s. Särkijärvi syntyi 9.6.1938 Lopella ja nukkui pois 7.2.2023 Tampereen Hatanpään sairaalassa yllättävään ja vakavaan, nopeasti edenneeseen sairauteen. Outi siunattiin 3.3.2023 Kangasalan kirkossa. Hänet on haudattu Sepon viereen Juupajoen kirkon hautausmaahan.

Outin Aili-äiti toimi kansakoulunopettajana ja oli ollut perustamassa Lopen Launosten lähetyspiiriä.

Ailin serkku Seppo Löytty oli perheineen lähetystyössä Lounais-Afrikassa. Kotona luettiin heidän lähettikirjeitään ja Suomen Lähetyssanomia. Lukioikäisenä Outi osallistui Heinolasta kristillisen teiniliiton leirille Kangasalla. Siellä opettajana olleen Taisto Saarisen puhe sytytti sellaisen kipinän, että Outi teki mielessään lähetyslupauksen. Opiskeluaikana Helsingissä Outi tutustui nuoreen teologian opiskelijaan Seppo Norjaseen. Mynämäellä ja Kangasalla kodin hoidon ja lasten kasvattamisen lisäksi hän teki saksan ja latinan kieltenopettajan sijaisuuksia.

Seppo kutsuttiin 1969 Suomen Raamattuopiston työhön, ja perhe muutti Kauniaisiin ja edelleen Espoon Tapiolaan. SRO:n vuosien aikana Israel ja SLS:n tekemä juutalaistyö tulivat rakkaiksi. Ebenezer-vanhainkotiin Haifassa haettiin kahdeksi ja puoleksi vuodeksi johtajapariskuntaa. Seppo ja Outi vastasivat kutsuun, ja v. 1980 alussa perhe matkusti Israeliin. 

Outi hoiti kodin kassaa ja päivittäistä maksuliikennettä. Maan inflaatiotaso oli 1980-luvun alkuvuosina 500 % vuodessa, mikä oli haasteellista vanhainkodille, joka toimi kokonaan lähetysjärjestöjen tuella. Työjakson jälkeen 1982 SLS kutsui Sepon ja Outin Jerusalemiin Shalhevetjah-keskukseen. Monet saivat nauttia siellä Outin vieraanvaraisuudesta. Kolmen vuoden työkauden päätyttyä piti asettua Suomeen. Outi sai työn SLS:n henkilöstöosastolla. Sittemmin hän vastasi vuosien ajan Basaarista. 

Viimeksi Outi toimi varainhankinnassa kummilapsityössä v. 2003 asti. Eläkekoti oli löytynyt Kangasalta. Outi ja Seppo saivat viettää monta pitkää ihanaa kesää Juupajoen Lylyn mökillä. Kolmisen vuotta Outi oli Sepon omaishoitaja tämän kuolemaan asti 18.3.2017. Hänen esirukouksistaan saivat osansa Israel, Lähetysseuran työ sekä lapset, lastenlapset ja lastenlastenlapset.

Monet muistavat Outin rohkaisijana ja kuuntelijana. Viimeisen kerran Outi osallistui Päiväkummun Senioripäiville elokuun lopussa 2022. Koronavuosien tauon jälkeen hän riemuitsi: ”Oli niin ihanaa ja hoitavaa tavata niin monia tuttuja ja entisiä työtovereita. Jälleennäkemisen ilo oli katossa. Monet olivat odottaneet tapaavansa minut. En olisi odottanut sellaista vastaanottoa! Päivien ohjelma oli monipuolinen, hengellinen anti raamattutunteineen ruokkivaa ja hoitavaa.”

 

Hanna Rissanen

Outin esikoistytär, Israelin lähetystyöntekijä