Maija-Liisa Matikainen

Taiwanin lähetystyöntekijä, opettaja

Elvi Maija-Liisa Matikainen

s. 23.3.1932

k. 27.1.2023

 

Maija-Liisa Matikainen (Maisu) kasvoi Puumalassa perheessä, josta voi hyvällä syyllä käyttää nimitystä ”lähetysperhe”. Kotiin tuli Lähetyssanomat ja Lasten lähetyslehti, joita luettiin ahkerasti. Siellä pidettiin myös lähetysompeluseuroja ja lähetystilaisuuksia, joissa saattoi olla vierailijoina ihan oikeita lähetyssaarnaajia. Maija-Liisa kertoo, että jo ”kymmenkuisena hän kuuli Kiinan evankelioimisen tarpeesta”, kun oli äitinsä mukana naapurikylän lähetystilaisuudessa. Vanhempien hengelliset juuret olivat uukuniemeläisessä herätysliikkeessä, joka vaikutti laajalti Karjalassa. Liikkeen piiristä lähteneiden lähetystyöntekijöiden joukossa oli mm. Maija-Liisa, Maisu, vanhin Taiwaniin lähteneistä kolmesta sisaruksesta.

Maisu kirjoitti ylioppilaaksi Raudaskylän lukiosta 1951 ja valmistui kansakoulunopettajaksi Jyväskylän kasvatusopillisessa korkeakoulussa 1959. Seuraavana vuonna hän osallistui Lähetysseuran lähetyskurssille ja matkusti sen jälkeen Lontooseen englannin kielen opintoja varten. 1961 Maisu aloitti ensimmäisen työkautensa Taiwanissa ja palasi Suomeen kuudennelta työkaudeltaan 1987.

2-vuotisen yleiskiinan opiskelun jälkeen Maisu muutti eteläisen Taiwanin Hengchuniin, jossa Lähetysseura oli aloittanut työn vuonna 1956. Työ oli aluksi seurakunta- ja evankelioimistyötä mannerkiinalaisten sotilaiden perheiden parissa. Maisu opetteli myös taiwaninkieltä voidakseen tehdä työtä maaseutukylissä. Myöhempinä työkausina hänen asuin- ja työpaikkoinaan olivat mm. Fangliao, Chaochou ja viimeisimpänä Kaohsiung, jossa hän oli mukana alkamassa uuden seurakunnan toimintaa.

Maisun erityisalahjana oli kohdata lapset ja nuoret. Hän suunnitteli taiwanilaisten työtovereiden kanssa lasten materiaaleja ja nuorten tapahtumia, naistenpäiviä ym. ’Arkipyhäkoulut’ kokosivat runsain määrin koulusta kotiin palaavia lapsia, jotka jäivät tien varteen kuuntelemaan ulkomaalaista opettajaa laulu- ja kuvarullineen. Monet merenrantakylien ihmiset kuulivat ensimmäisen kerran evankeliumin opettaja Ma’n kertomana. Hänen työnkuvaansa kuuluivat myös erilaiset toimikunnat, joissa hänen työtapaansa ja laajaa kiinalaisen kulttuurin tuntemustaan arvostettiin suuresti.

Kotimaan jaksolla 1978–1983 Maisu oli Lähetysseuran toimistossa nimikkosihteerinä. Hän palasi vielä Kaohsiungin suurkaupunkityöhön muutamaksi vuodeksi. Vuosina 1987-1989 ennen eläkkeelle siirtymistään hän vieraili seurakunnissa ja kouluissa. Eläkeläisenä Savonlinnassa hän osallistui ahkerasti Sortteerinlahden lähetyspiirin toimintaan ja oli kysytty vierailija monissa hiippakunnan seurakunnissa.

Rovasti Jorma Marjokorpi toimitti Maija-Liisan hautaan siunaamisen 18.2.2023. Herran siunauksen kiinaksi lauloi pastori Nancy Wang-Hedström.

Taiwanilaiset sanoivat Maisusta: ”Opettaja Ma on meidän perhettä”. Suomalaisille lähetyslapsille hän oli kauniisti hymyilevä, rakastava ”Maisu-täti”. 

 

Matleena Pinola, Maisun ystävä ja työtoveri