Irma Paussu

Irma ja Jorma Paussu

Irma Paussu oli Lähetysseuran palveluksessa 1965-1969 Lounais-Afrikassa, 1973-1975 Etiopiassa,

1979-1980 Namibiassa, 1986-1990, 1993-1995 ja 1998-1999 Tansaniassa sekä jaksoja kotimaan tehtävissä (kirjanpidossa, toimistotehtävissä. musiikki- ja nimikkotehtävissä). Eläkkeelle hän jäi 2002.

 

Irman Etiopian-työtoveri Pirkko Kauppinen kirjoittaa:

Irma Paussu lähti vuonna 1965 24-vuotiaana puolisonsa Jorman ja Juha-vauvan kanssa Ambomaalle SLS:n lähettinä.  37 vuotta myöhemmin hän jäi eläkkeelle saman työnantajan palveluksesta, Afrikassa työskentelyvuosia kertyi viisitoista.

Irma oli kouluttautunut ravitsemusalalle, Jorma sähköalalle. He palvelivat Ambomaan lisäksi Etiopiassa ja Tansaniassa. Kirkkojen tarpeet ohjasivat Jorman työtehtäviksi ensisijaisesti rakennustoiminnasta vastaamisen. Erilaisine luonteineen puolisot muodostivat toisiaan täydentävän vahvan yksikön, joiden käytännöllinen työpanos oli palvelemassa ja tukemassa kirkkojen elämää ja kasvua noissa kolmessa haasteiltaan hyvinkin erilaisessa Afrikan maassa.

Afrikan vuosien lomassa ja jälkeen Irma työskenteli Lähetysseuran toimistolla kirjanpitotehtävissä taloustoimistossa, lähetysopiston sihteerinä ja musiikki- ja nuorisotyön tehtävissä. Irma koettiin loistavaksi työtoveriksi, joka oli tehtävissään täsmällinen, tarkka ja nopea.

Irman Tansanian-työtoveri Sauli Rautiainen kirjoittaa:

Irma Paussu oli huolehtiva äiti lapsille, Juhalle, Tuijalle ja Katille sekä puoliso Jormalle. Irma selvisi tilanteesta kuin tilanteesta. Irma ja Jorma olivat tiimi ennen kuin tiimi oli edes keksitty.

Tapasin Irman 90-luvun alkupuolella, kun he tulivat uudestaan Tansaniaan Singidan vuosien jälkeen. Irma oli aina valmis tukemaan ja osaltaan tasoittamaan myös meidän nuorenpien tietä. Hänen kokemuksensa Namibiasta sekä Etiopiasta asettivat monesti itselle vaikeina näyttäytyvät asiat oikeisiin mittasuhteisiin. Kaikesta saattoi selvitä ja toisaalta kaikkea ei pitänyt sietää.