Kaisa Nikkilä

Hong Kongin ja Kiinan lähetystyöntekijä, TT, lehtori

Aune Kaisa Maria Nikkilä s. Kiiski

3.12.1940 - 14.12.2023

 

Lähetysseuran palveluksessa Hongkongissa 1967–71, 1977–78,

kotimaan tehtävissä 1975–76 ja 1986–88.

 

"Synnyit Emmalle ja Taunolle Saaren pitäjässä nykyisessä Parikkalassa. Sota vei isäsi, kun olit kolmevuotias. Sinulla oli hyvä lapsuus 17-henkisessä suurperheessä.

Jo lapsena sinulle selvisi elämäsi kutsumus. Lähetyskipinäsi syntyyn vaikutti osaltaan Olli Suikkanen, isoäitisi veli, joka oli lähetystyössä Afrikassa ja piti yhteyttä perheeseesi. Lähetystyötoiveesi sait toteuttaa kanssani Hongkongissa 1967–72 ja 1977–79 ja vielä 2000-luvulla Hongkongin luterilaisen teologisen seminaarin opettajana ja teologisten aineiden kurssien pitäjänä lukuisissa Manner-Kiinan yliopistoissa.

Lastemme äitinä mukauduit hyvin lähetystön tuomiin muutoksiin ja tyydyit usein melko alkeellisiin olosuhteisiin. Olit toimelias kaikissa töissä. Suomessa toimit erilaisissa tehtävissä Lähetysseurassa, seurakunnassa, uskonnon opettajana ja luottamustoimissa.

Sinä lauloit paljon. Lapsesta saakka olit oppinut runsaasti virsiä ja hengellisiä lauluja. Ne olivat hyvin muistissasi vielä silloinkin, kun vähemmän tärkeät asiat olivat mielestä karisseet pois. Sinut muistavat monet ystävät ja erityisesti ihmiset Hongkongin Valon seurakunnassa, jonka alkuvaiheissa olimme mukana.

Sanoit usein elämäsi viimeisinä vuosina haluavasi kotiin. Olisin toivonut yhdessä lastemme ja heidän lastensa kanssa, että olisit ollut vielä monia vuosia kanssamme. Kaikkivaltias kuitenkin päätti kutsua sinut jo nyt Taivaan kotiin. Kiitän Jumalaa, että sain elää kanssasi ja olla työparisi 56 vuotta. Melkein kaiken teimme yhdessä, ja sain vielä lopussa kotihoidon ja kotisairaalan hyvällä avustuksella saattohoitaa sinut kotona matkallesi Taivaan kotiin.

Mielivirtesi päättyy: Ylistän, Isä, sinua, nyt täällä murheen maassa, vaan kerran valkovaatteissa saan kiittää kunniassa. Soi riemuvirsi taivaassa: Mä elän laupeudesta.

 

Pertti Nikkilä