Eine Välimaa

Namibian lähetystyöntekijä, diakonissa, erikoissairaanhoitaja, kätilö.

Eine Sisko Välimaa 10.10.1936 - 12.9.2023

 

Lähetysseuran palveluksessa Namibiassa 1964–1983

 

Eine Välimaa syntyi Kangasalla 6-lapsisen perheen kuopuksena. Hän valmistui diakonissaksi Helsingin diakonissalaitokselta ja oli lähetyskurssilla 1963.

Eine työskenteli Onandjokwen sairaalassa. Hän oli 1977–1979 kirkon kaikkien sairaaloiden viimeinen suomalainen ylihoitaja ennen tehtävien siirtymistä paikalliselle sairaanhoitajalle. Hän työskenteli myös Nkurenkurussa ja Ruparassa. Kaikkiaan Eine oli Ambomaalla neljä työkautta. Ensimmäisen työkautensa jälkeen hän kouluttautui Englannissa kätilöksi.

Eine oli Kangasalan ensimmäinen nimikkolähetti. Rovasti Rantanen kirjoitti seurakuntaviestissä: “On sanomattoman suuriarvoista, kun lähetysväki oikein seurakuntana saa lähettää lähetystyöhön oman lähetin, kuten Antiokian seurakunta lähetti aikoinaan Paavalin ja Barnaban.” Rantanen jatkaa toivomalla, että Einen taakse saataisiin joukko ihmisiä, jotka aktiivisesti ja lämminsydämisesti tukevat lähettiä rahallisesti ja rukouksin. Einellä olikin vahva tuki seurakuntalaisilta. Tämä näkyy yhä, sillä Einen ikäpolvi on edelleen intohimoisesti tukemassa lähetystyötä ja sen tekijöitä. Eine osallistui itsekin lähetysvuosiensa päätyttyä Kangasalan seurakunnan lähetystyöhön.

Einen huumorintaju ja hiukan villi luonne johti joskus pieniin nuhteluihinkin, kuten kottikärryillä hurjastelu kätilökollegan kanssa pitkin sairaalan pihaa. Nuhteita tuli, mutta hauskaa kuulemma oli!

Einen villimpi puoli tuli esille myös eräässä lähetystapahtumassa 2010-luvulla, kun hän nousi moottoripyörän kyytiin ja pyysi kuskia ajamaan hiukan kovempaa.

Eine oli rohkea edelläkävijä ja suunnannäyttäjä. Vahva usko Jumalaan johdatti häntä läpi elämän. Eineä on siunattu rukouksin, mutta tiedämme, että myös hän on rakastanut rukouksin ihmisiä ympäri maailman.

 

Päivi Seppä, Einen sisaren tytär sekä Tanja Lähteenmäki Kangasalan Sanomissa,

otteet kokosi Matti Palmu