Irma Kokko

Irma Kokko syntyi 16.3.1930 Harlussa ja kuoli 6.11.2021 Tohmajärvellä. Irma valmistui kotitalousteknikoksi ja toimi Namibiassa 1959-1967 sekä 1990-92  Swakopmundin koulukodin työntekijänä, missä moni lähettiperheen lapsi ja nuori oppi tuntemaan hänet. Kotimaahan palattuaan hän asettui kotipaikkakunnalleen Tohmajärvelle, jossa toimi mm kotitalousopettajana koulussa ja osa-aikaisena lähetyssihteerinä. Sitten hän sai tehtävän luoda seurakunnalle lapsityö päiväkerhoineen ja muine toimintoineen ja sen hän toteutti. Irma oli erittäin aktiivinen, aloitteinen ja täynnä tarmoa ja hänestä tuli kokoaikainen seurakunnan työntekijä lapsi- ja lähetystyöhön.  

Eläkkeelle jäätyään hän aloitti lasten kesäleirin Kontupohjassa hiekkarannalta, jossa heillä oli istuiminaan mustia jätesäkkejä. Ensi töikseen Irma keräytti lapsilla kiviä, jotta he saivat pystytetyksi ristin. Hän ei pelännyt kulkea siellä Venäjällä vaan uskoi rohkeasti Jumalan varjelukseen.

Irman työtä jatkanut lastenohjaaja kuvasi Irmaa ihmiseksi, joka oli äärettömän positiivinen ja rohkaiseva työtovereilleen. Hän kannusti toisia ja taisteli lapsityön puolesta talousvaikeuksien keskellä. Erityisesti Irman syvä ja valoisa luottamus Jumalaan vaikutti työtovereihin. Minäkin opin tuntemaan hänen iloisen ja innokkaan olemuksensa 1980-90 luvuilla Mikkelin hiippakunnan lähetyssihteerinä ollessani seurakuntavierailujen ja lähetyssihteerien työnohjauksen merkeissä. Tohmajärven seurakunnan kirkollisissa ilmoituksissa löytyi maaliskuulta 2021 ilmoitus lähetyspiiristä Irma Kokon luona- hänen 90-vuotispäivänsä jälkeen. Irma oli lähetyskutsumukselleen uskollinen.  

Markku Laine