Pirjo Lehtiniemi

Etiopian lähetystyöntekijä, erikoissairaanhoitaja, terveydenhoitaja Pirjo Kaarina Lehtiniemi menehtyi vaikeaan sairauteen 19.12.2019 Oulussa, missä hän oli syntynyt 10.5.1948.  Pirjo eli lapsuutensa Oulun Karjasillalla. Vanhempien juuret olivat Etelä-Pohjanmaalla, mihin Pirjokin tunsi suurta sukurakkautta. Musikaalisessa perheessä laulu ja soitto olivat yhteinen harrastus. Koulunsa ja opintonsa Pirjo suoritti Oulussa. Hän pääsi ylioppilaaksi Oulun normaalilyseosta 1967 ja valmistui sairaanhoitajaksi Oulun sairaanhoito-oppilaitoksesta 1969, missä hän myöhemmin täydensi opintojaan lastentautien erikoissairaanhoitajaksi ja terveydenhoitajaksi. Löydettyään nuorena uskon tien ja kuultuaan kutsun lähetystyöhön Pirjo hakeutui Suomen Lähetysseuran lähetyskurssille 1981. 

Etiopiassa 7 työkauden aikana 1982-2010 Pirjo Lehtiniemi osallistui Mekane Yesus -kirkon terveydenhuoltotyön kehittämiseen ruohonjuuritasolla monipuolisesti. Alkuun hän oli käynnistämässä Hosainan sairaalan lastenosastoa.  Sittemmin Homachon kylällä asuessaan hän eli ”puskaklinikan” arkea ja vilkasta yhteisöelämää, missä työ äitiys- ja lastenneuvolassa oli merkityksellistä, mutta raskasta. Myöhemmin koko Hosainan synodin terveydenhuoltotyön neuvonantajana Pirjo ohjasi ja koulutti paikallisia työntekijöitä, organisoi ja suunnitteli työtä yhdessä etiopialaisten työtoveriensa kanssa.  Hän oli valmistelemassa kirkon terveysasemien luovuttamista Etiopian valtiolle. Työtään hän teki tunnollisesti ja sydämellään. Työtoverien keskinäinen arvostus ja kunnioitus näkyi kohtaamisissa, kun Pirjo vielä eläkepäivillään kerran palasi heitä tervehtimään ja näkemään kirkon työn kasvun.

Lähetystyöntekijöiden yhteisössä Pirjo tunnettiin vieraanvaraisena emäntänä, jonka luona sai aina herkkuja. Pirjon lakkakermakakut olivat vertaansa vailla. Hänen heleä sopraanonsa ilahdutti yhteisissä tilaisuuksissa.  Asettuessaan vuoden 2011 alussa kotiinsa Ouluun Pirjo iloitsi, että sai olla tukena ja turvana iäkkäälle äidilleen, joka asui nyt lähellä.  Eläkkeelle Pirjo jäi 2012 kesän koittaessa vierailtuaan vielä kerran nimikkoseurakunnissaan lähetyksen asiaa edistämässä. Kotiseurakunnastaan Karjasillalta hän löysi vapaaehtoistyötä ja luottamustehtäviä eläkepäivinäänkin pitkän nimikkolähettiuransa jälkeen.

Leppoisat eläkevuodet saivat tumman sävyn, kun vaikea sairaus todettiin 2018 kesällä ja 19.12.2019 Pirjon taistelu päättyi. Pirjo siunattiin haudan lepoon 11.1.2020 Oulussa läheistensä, äidin ja kolmen sisaruksen, sekä muiden sukulaisten ja ystävien saattamana. Viimeisessä kotiinpaluun juhlassa olivat läsnä kiitollisuus rikkaasta elämästä ja kotiinpaluun suloisuus.