Kyllikki Hämäläinen

Namibian lähetystyöntekijä, teologian kandidaatti, lehtori Eeva Martta Kyllikki Hämäläinen, ent. Väänänen, ent. Korhonen, os. Korhonen syntyi Sotkamossa 26.3.1929 ja kuoli 3.9.2019 Savonlinnassa.  Kyllikki tuli ylioppilaaksi vuonna 1948, valmistui teologian kandidaatiksi 1954 ja oli Helsingin seurakuntien palveluksessa vv. 1953-55. Lehtoriksi hänet vihittiin 1971.

Suomen Lähetysseuran palveluksessa hän toimi Lounais-Afrikassa vuosina 1956-1972 pääosin opettajana Oshigambon lukiossa. Hän opiskeli sekä afrikaansin että ambokielen, koska siihen aikaan koulukielenä oli afrikaansi.  Kyllikki opetti myös mm. biologiaa ja historiaa uskonnon lisäksi. Hänet muistetaan tarmokkaana ja aikaansaavana henkilönä, joka tiesi mitä tahtoi ja toteutti sen. Hän ei voinut jäädä katsomaan vierestä, kun apua tarvittiin. Kyllikki viihtyi nuorten parissa, sai heistä monia ystäviä ja tuki monia oppilaitaan myös taloudellisesti jatko-opinnoissa yliopistoon asti. Näiltä amboystäviltä tuli tervehdyksiä myös hänen hautajaisiinsa. Kyllikki julkaisi kokemuksistaan teoksen Pohjolan pakkasissa ja Afrikan helteessä vuonna 1998, ja sen kannesta on tuo esillä oleva valokuvakin. 

Kyllikin ensimmäinen aviopuoliso oli Savonlinnan kirkkoherra rovasti Kusti Korhonen, jonka menehtynyt puoliso oli Kyllikin sisko. Sisko olikin sanonut Kustille, että jos hänelle tapahtuu jotakin, niin ota tuo Kyllikki sitten puolisoksi ja lasten avuksi. Kusti aloittikin vaimonsa kuoltua kirjeenvaihdon Kyllikin kanssa, joka kuulemma osti työalueella oman auton, jotta sai muiden tietämättä hakea kirjeensä ja pitää asian salassa. Kun sitten avioituminen tuli ajankohtaiseksi Kyllikki kävi neuvottelemassa piispa Aualan kanssa siitä, voisiko hän jättää työnsä ennenaikaisesti. Piispa oli vastannut: Kun ystävä tarvitsee sinua, silloin sinun on mentävä.  Kyllikki oli silloin yli 40-vuotias.  

Kusti Korhosen menehdyttyä Kyllikki avioitui Kusti Väänäsen kanssa Mikkeliin. Kusti oli merkittävä herännäishenkilö alueella. Herännäisyys olikin Kyllikin hengellinen koti jo Kainuusta alkaen. Kusti Korhosen kuoltua hän avioitui vielä Hämäläisen kanssa. Tämä oli Kusti Korhosen luottotaksinkuljettaja, jonka Kusti lähetti hakemaan Kyllikkiä lentokentältä Helsingistä tämän saapuessa Ambomaalta. Kyllikki toimi kolmen miehensä omaishoitajana saatellen heidät lepoon. Itse hän vietti viimeiset aikansa Punkaharjun palvelutalossa.