Oskari Holmström

 

Papua-Uuden-Guinean, Kenian ja Tansanian lähetystyöntekijä, rovasti

Tuomo Oskari Holmström

s. 2.11.1951

k. 21.3.2024

 

Oskari Holmström palveli vaimonsa Anna-Riitan kanssa ensin SLEY:n lähettämänä Papua-Uudessa-Guineassa ja Keniassa, sitten SLS:n lähettämänä Tansaniassa 2010–2017.

 

Oskari Holmström syntyi ja kuoli Pudasjärvellä. Hän kasvoi Hirvaskoskella maatilalla seitsemänlapsisessa perheessä. Hän kirjoitti ylioppilaaksi Pudasjärven yhteiskoulusta ja vihittiin 1982 papiksi Oulussa. Hän avioitui 1977 Anna-Riitan kanssa. Oskari aloitti työnsä ulkosuomalaisten keskuudessa Ruotsissa Härnösandin hiippakunnassa.

Oskari oli luonteeltaan lempeä, puheissaan harkitseva hyvä kuuntelija. Lähetystyössä hän toimi pappien kouluttajana ja teologisten aineiden opettajana. Keniassa maasait nimittivät hänet maasaijohtajaksi ja antoivat hänelle sen merkiksi johtajan sauvan ja tehtävään liittyvän toimivallan. Hän oli saavuttanut yhteisön arvostuksen ja arvovallan käytännön työn kautta muun muassa aluetta vaivanneen kuivuuden aiheuttaman nälänhädän aikana, jolloin Holmströmit olivat järjestämässä ruoka-apua. Rovasti oli sekä pudasjärveläisten pappi että kansainvälinen lähetyspappi. Pudasjärven pappina hän oli vuodesta 1984, sittemmin kirkkoherrana 15 vuotta.

Holmströmit olivat lähetystyössä 19 vuotta. He olivat perustamassa ja vaikuttamassa 55 esikoulun ja 13 peruskoulun perustamiseen. Tansaniassa he saivat aikaan päätöksen, jonka seurauksena tyttöjen silpomisesta luovuttiin puolen miljoonan maasain alueella. Papualla moni kylä sai vesijohdon ja kyläkoulun.

Oskari oli monitaitoinen ja käytännöllinen mies. Hän oli luontoihminen, metsästi ja kalasti. Hänen kädentaitojensa tulokset näkyvät niin maailmalle perustetuissa kouluissa kuin Hirvaskosken kodissa ja Kuusamon mökillä. Kaipaamaan jäivät puoliso Anna-Riitta, tyttäret Emma ja Anna sekä sukulaiset ja ystävät lähellä ja kaukana. Tytöt jatkavat vanhempiensa työtä kansainvälisissä tehtävissä.

 

Kirjoittaja Heikki Keränen on Oskarin ystävä ja kollega.