Nancy Råholm f. Silfverberg

Ett barn fött 1956 på Maneromango Dispensary

Den 27 april 1955 bar det iväg från Finland till London. Resan fortsatte med båten Kenya Castle till Dar-es-Salaam dit vi kom den 2 juni, familjerna Smedjebacka och Wiklund och jag.

Första arbetsplatsen var i Maneromango 80 km från Dar-es-Salaam. Där fick jag lära mig språket och lite om tanzaniansk sjukvård. Om ett år placerades jag i Magoye i Uwanji och fick starta en ny dispensary. Väl hemkommen efter 5 år blev jag barnmorska i Skottland på Simpson Memorial Maternity Pavillong.

"I Livingstone bergen" i Uwanji på våg till Ikovo församling (fem timmars vandring)

När jag kom tillbaka skulle dispensaryn i Magoye afrikaniseras så jag förflyttades till Matema vid Malawisjöns strand och fick köra igång arbetet på den nybyggda dispensaryn. Efter fyra år skulle också den afrikaniseras (vi hade nu hunnit utbilda rural medical aids) så jag blev förflyttad till Itete sjukhus som översköterska. När vi fick en duktig afrikansk översköterska trodde jag att jag inte mer behövdes. Men jag blev kallad att arbeta med Mobile Medical Unit. Nu fick jag bo i Kisarawe och därifrån for vi till olika delar för att ha hälsovård och söka upp tub- och spätelskepatienter.

Ännu som pensionär blev jag kallad att arbeta på Barnhemmet i Mafinga så att den ansvariga kunde komma hem på viloperiod. Rika år då landet blivit självständigt och kyrkan vuxit, full av iver att evangelisera.